Sosial kompetanse/dialog kompetanse:

D-SCOR skiller sosiale ferdigheter fra det å være utadvendt og relasjonsstyrt. Sosial kompetanse, sosiale ferdigheter, må ikke forveksles med det å være åpen, sosial og omsorgsfull. Diplomatiske evner handler om oppførsel, evnen til å være gjennomtenkt, taktisk og lyttende i dialogen med omgivelsene. Dette defineres som selve navet i hjulet, et filter som indikerer lyttemekanismer, evnen til å tolke, lese mellom linjene og skille følelser fra fakta. Tegningen viser sosial kompetanse i form av 3 ender med ørere og nebb. Anden i midten har balanse mellom ørere og nebb, den til venstre har mindre nebb enn ører, den til høyre har mer nebb enn ører. Profilen gir tilbakemelding på hvorvidt det er balanse eller ubalanse mellom sende og lytte mekanismer, dette gir en viktig indikasjon på samarbeidsevnen.

 

DD - Direkte Diplomatisk oppførsel: spontan og ærlig adferd
Direkte og tydelig form, ærlig og emosjonell. Skiller ikke følelser fra fakta, det å kontrollere egne følelser, være rasjonell, kombinert med å ha problemer med å lese mellom linjene, tolke omgivelsenes emosjonelle behov og reaksjoner. Har ikke alltid en utpreget taktisk og gjennomtenkt form.

PD - Profesjonell diplomatisk adferd: kontrollerer egne følelser
Rasjonell og profesjonell form, lytter best til faktabaserte og konkrete innspill, kan ta ting for bokstavlig. Foretrekker direkte tale, har problemer med å lese mellom linjene, tolke omgivelsenes emosjonelle behov og reaksjoner. Forutsigbar oppførsel, skiller følelser fra fakta, god til å kontrollere egne følelser.

ED - Emosjonell diplomatisk adfred: forstår andres følelser
Tar signaler og leser mellom linjene, åpen og spontan, responderer og justerer seg til omgivelsenes emosjonelle behov og reaksjoner. Reagerer ofte selv emosjonelt, skiller ikke følelser fra fakta, kan miste fokus på profesjonelle mål. Gir mye av seg selv følelsesmessig, er ikke utpreget taktisk og har en utpreget ærlig form.

HD - Høy Diplomatisk adferd: generelt god evne til å lytte
Sterk sosial kompetanse, evne til å navigere i dialogen med omgivelsene, håndtere konflikter og uenighet på en diplomatisk og taktisk måte. Kan oppfattes for taktisk og gjennomtenkt, lite tydelig, direkte og konkret. Har god evne til å omskrive virkeligheten. Sosial kompetanse er evnen til å tilpasse seg ulike sosiale arenaer, må ikke forveksles med utadvendthet, lojalitet til relasjoner og viljen til å ta vare på andre.

 

« Tilbake

Denne nettsiden benytter seg av Informasjonskapsler (Cookies)Vi er pliktig til å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter.

Ok